miercuri, 16 noiembrie 2011

Fumatul dauneaza grav sanatatii


Sa tot fie vreo ora de cand sap ca un sclav. Langa mine, tatal meu, nu da niciun semn de oboseala. Ma cam dor mainile (Deh! Doar sunt crescut pe “chietrele” orasului!). Soarele ma bate in cap si as bea o bericica si cu ochii. "Da’ berea la urma!"( asa imi zise al meu tata). Da’ mai tare si mai tare imi arde buza dupa o tigara. Acum, nu ca nu as avea tigari, dar un respect mostenit pe linie de familie ,ma impiedica sa fumez de fata cu "batranul". Mai sap vreo doua randuri dupa care imi iau inima in dinti :

-Ma duc pana la baie !

Un mormait imi da de inteles ca a receptionat mesajul. Continua sa se lupte cu pamantul prea uscat.

Prima parte a mers cum a mers. Acu’ sa vedem unde ma retrag sa savurez o tigara. Mintea mea odihnita ma trimite in "cabinetul particular" al vecinului de mosie, "cabinet" aflat in constructie, nefiind inaugurat inca. Profit de faptul ca vecinul nu e acasa, ma asez pe tron, las usa intredeschisa, sa nu ma afum prea tare, si imi aprind prima tigara, din cele doua pe care am de gand sa le "sudez" ,una dupa cealalta. Din groapa, de dedesubt, vine miros de pamant proaspat sapat. Pe la jumatatea tigarii cred ca am capatat o fata de drogat care isi savureaza in tihna portia respectabila de marijuana.

Toate bune si frumoase pana cand vreau sa aprind a doua tigara. Constat ca bricheta, frumoasa si, mai ales unica mea sursa de foc, a disparut. Ma invart in WC ,de parca as fi un caine ce vrea sa-si muste coada. Si, BINGO ! Inefabila soarta, a facut ca bricheta mea, pentru care ma invidiaza multi, sa-mi sara din buzunar si sa se opreasca exact pe fundul gropii, ce in curand va primi generoasa materie organica. Norocul meu ca e nefolosita.

Problema e ca vecinul a sapat o groapa de vreo doi metri jumate. Vin vremuri cacacioase, nu? Imi rotesc privirea prin curte, suficient cat Cel de Sus sa-mi arate o scara, de vreo trei metri, rezemata de un gard. Foarte amabil ,o iau la brat si ii arat drumul spre fundul gropii, prin gaura "tronului". Cu eforturi de contorsionist ,reusesc sa cobor prin gaura ce pare extrem de mica.

In groapa e bine. Racoare, n-am ce spune, un pic semiintuneric, atmosfera care te imbie la somn pe canicula de afara. "O Doamne!" Ce idei trasnite imi vin! Imi imaginez cum ar fi sa ma culc linistit acolo si, eventual, vecinul sa vina ,sa inaugureze "edificiul". Asa ca imi recuperez bricheta si ma grabesc sa ies pana nu intra "mosul" meu in alerta.

Ooops ! Cum, mama ma-si, am reusit sa intru aici, ca de iesit nu mai pot sa ies? Cele 130 de kg se incapataneaza sa se adune in jurul burtii, burta care nici gand nu are sa mai treaca prin gaura pe care a coborat. Am cam ramas intepenit intr-o pozitie caraghioasa de parca lemnul din jurul burtii s-a umflat brusc :capul, pieptul si o jumate de burta sunt afara, iar restul, inclusiv mainile (de la coate in jos) sunt inauntru. Ce sa fac ? Daca strig apare tata si o sa am parte de un lunga discutie educativa, despre efectele nocive ale fumatului. Daca nu strig, risc sa raman blocat acolo cine stie cat timp.

Cuprins de disperare, incep sa imping din ce in ce mai tare in scandurile ce compun"tronul". Norocul meu e ca scandurile sunt prinse doar in cuie nu in suruburi. Imi insotesc bataile cu accese de tuse controlata pentru a masca zgomotele. Dupa vreo 10 minute reusesc sa dejghin vreo doua scanduri si tasnesc afara ca un dop de sampanie. In urma mea, dezastru! Toaleta pare iesita din vreun razboi. Ma gandesc ca am sfeclit-o cu vecinul. Rapid, reusesc, cu ajutorul catorva cuie si a unui ciocan sa repar efectele tsunamiul-ui ce a trecut pe acolo.

Ma grabesc spre gradina si insfac cazmaua trecand la actiune in viteza. Arunc si eu cateva vorbe, asa, mai mult ca o scuza :

-M-am cam stricat la mat, nu prea mi-a priit mancarea!

Replica vine instant ca o ploaie de vara :

-A durat cam mult sa fumezi o tigara. Ce , credeai ca nu stiu ?

Brusc, coada cazmalei se rupe cu zgomot si ma "astern"cu nasul pe ogor.

21 de comentarii:

  1. Eu de cand tot spun ca tutunul dauneaza grav sanatatii? Ai vazut ce ai patit? Daca nu puteai sa iesi de acolo ce te faceai?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ingenioasă compoziţie pentru reclamă antifumat.

    RăspundețiȘtergere
  3. ai imbracat foarte nostim aceasta postare.bine ca ai reusit sa iesi.mama ei de tzigara..tre'sa recunosc ca si eu,m-as expune la unele riscuri,pt.ea.o zi faina''jos tutunul''uite cine vorbeste,ha-ha-ha!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. nasol cu fumatul ăsta și mai nasol că n-avem voința de a-l lăsa. te înțeleg perfect :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant articolul tau insa... nu se încadreaza rubricii la care l-ai înscris: Miercurea fara cuvinte, prezinta fotografii care vorbesc de la sine... Dar este prima ta participare si acceptam "greseala" ta. Miercurea viitoare te asteptam, doar cu imagini :)

    RăspundețiȘtergere
  6. abbilbal din nefericire intamplarea e chiar adevarata.din fericire s-a intamplat cu multi ani in urma

    RăspundețiȘtergere
  7. georgiana am cam un an de cand am reusit sa le las.sac

    RăspundețiȘtergere
  8. florinash,daca vrei iti fac rost si tie de un "tron" in care sa ramai intepenit :))

    RăspundețiȘtergere
  9. tanti minoki trebuia sa ies eu pana la urma.daca nu stateam acolo si fumam tot pachetul.poate slabeam cu ocazia asta.:)))

    RăspundețiȘtergere
  10. da da da...buna poza...bine ca nu fumez:P

    RăspundețiȘtergere
  11. M-am amuzat citind :)
    Si-mi place sa fumez din cand in cand. Dar nu in "buda" :)
    Si... e deja frig pentru datul cu sapa

    RăspundețiȘtergere
  12. hapi treaba asta chiar s-a intamplat vara.inchipuie-ti ca nu ma dau in vant dupa bere acum pe frigul asta

    RăspundețiȘtergere
  13. cypy nici sa nu te apuci vreo data.e viciu greu de inlaturat si costisitor pe deasupra

    RăspundețiȘtergere
  14. Hai ca m-ai amuzat :-))))) Stiu prea bine cum e cand iti arde buza dupa o tigara, din fericire m-am lasat de ceva vreme si nu am de gand sa ma mai reapuc vreodata! :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. M-am amuzat citind si totusi daca tatal stie ca fumezi ce rost are sa te mai furisezi intampinand astfel de intamplari neplacute?

    RăspundețiȘtergere
  16. iulisa asta s-a intamplat cu multi ani in urma

    RăspundețiȘtergere
  17. ajutatima! cum sa las fumatul

    RăspundețiȘtergere
  18. Prietene anonim,nimeni nu te poate ajuta decat vointa ta.In urma cu peste un an ,rupt de banii pe care ii aruncam pe tigari(fumam 2 pachete pe zi),am decis intr-o seara ca de a doua zi sa iau o pauza.La inceput a fost ca un pariu :sa vad cat rezist pana ma reapuc.Apoi am reusit sa ma las de tot.Recunosc ca mai am momente cand as pune "cuiul"in gura,dar imi trece cand vad pretul.Asa ca,iti urez multa bafta si nu uita:Totul depinde de tine.

    RăspundețiȘtergere
  19. hahahahaha! esti fenomenal! m-am rupt de ras. multumesc ca m-ai bine dispus.

    RăspundețiȘtergere