duminică, 23 ianuarie 2011

Sanatate sa fie!...Ca de restul are grija statul


Imi fac o cruce mare si intru pe usa mare.Aaa,nu,nu intru in biserica ci in cladirea in care functioneaza Casa de Sanatate.Intru cu speranta ca,macar o data,sa nu fie aglomeratie.
Degeaba!Holul geme de oameni asezati la o coada incalcita fara cap si fara coada.Cu un imens oftat in suflet ma asez in spatele unor oameni ce mi se pare ca ar constitui coada.Cum nu primesc nici o admonestare din spate inseamna ca am ghicit bine.Coada inainteaza foarte greu.Oamenii ies transpirati din birouri cu hartii in mana,merg sa "cotizeze" la casierie,apoi se intorc de unde au venit.Din cand in cand coada se opreste pentru ca functionarii "dragii de ei" inventeaza cate o scuza(de multe ori penibila) pentru a se furisa la o "cafea binemeritata insotita de tigara recomandata de doctor".
Incep sa fierb in suc propriu.Si nici macar nu stau la rand pentru mine,ci pentru prietena mea(cate nu facem noi Doamne pentru femei!).Personal refuz sa sponsorizez un sistem bolnav si corupt caracterizat prin lipsuri si spagi.Daca te duci intr-un spital trebuie sa-ti platesti analizele,sa-ti platesti medicamentele,sa-ti platesti materialele pentru o operatie pentru ca doctorii ridica din umeri plangandu-se ca statul nu le da nimic.Nici macar salarii,drept pentru care iti propun fara rusine spagi pentru care trebuie sa muncesti luni de zile.Si asistentele vor si ele ceva sa iti aduca o cana de apa sau sa-ti schimbe asternutul.E drept ca intr-un spital privat costa poate ceva mai mult, dar macar stii ca esti ingrijit ca lumea.
Pe nesimtite am parcurs cam trei sferturi din coada.Langa mine un barbat incearca sa se mentina in picioare stand in carje.Observ ca ii tremura si o mana.Sincer imi este mila de el si ma pregatesc sa "ma bag in seama",apeland la mila celor din fata pentru a-l lasa sa inainteze.
Observ cu coada ochiului cum o baba uscativa,cu un vraf de hartii in mana,iese din biroul sefului si,dupa o scurta ochire,se infinge in coada exact in fata mea.Nu rezist tentatiei de a fi marlan.
-Da'ce faci cucoana?
Mamaia se uita la mine apoi imi spune cu o voce strepezita:
-Am avut rand,am fost dupa domnul asta!
Nu apuc sa ii mai spun ca domnul cu pricina este de fapt o blonda superba cu aer de contabila.Baba prinde sa serpuiasca printre oameni si in scurt timp a ajuns in fata usii imbrancindu-se cu o "rivala" si tipand in gura mare ca domnul care abia a intrat a fost in fata ei mai devreme si ca i-a tinut rand.Recunosc in ea o "luptatoare de gherila" in razboaiele crunte ale cozilor la ness sau la unt de pe vremea "Maretului Presedinte".Chiar m-am enervat acum.
-Mamaie,ti se pare ca suntem de lemn?Treci la coada,ce daca te-ai nascut odata cu Cuza!
Tineretul de la coada surade,batranii se pregatesc sa faca front comun impotriva "insolentului" care le ataca "casta"(cacofonia e intentionata).Batrana din usa incearca sa o indeparteze fara prea mari sanse."Speddy Gonzales" incepe sa urle ca din gura de sarpe.
-Da' lasa-ma doamna,nu vezi ca sunt bolnava de rinichi?
Concomitent ii aplica un branci de rugbist,drept pentru care cealalta se lipeste cu zgomot de tocul usii.Profitand ca usa se deschide in interior si ca ,in acel moment,cineva iese intra in viteza si se prabuseste oftand pe scaunul gol.Trece vreun sfert de ora si ,in sfarsit,reusesc sa intru si eu.Baba e tot pe scaun vaitandu-se de rautatea oamenilor unui functionar plictisit care nu stie cum sa o opreasca.Iesim odata pe usa si,ajunsi in usa casieriei,am ocazia sa constat pe propria piele ca o boala de rinichi iti da o forta nefireasca,atunci cand imbrancesti pe cineva.Mai pierde vreo 10 minute si in fata casierului,pentru ca acesta sa ii explice inca odata ce plateste desi asta este scris pe hartia pe care o avea in mana.Ajung si eu si platesc,ma intorc in birou si insfac hartia pe care mi-o intinde functionara si ies aproape in fuga.
Iesind pe usa institutiei ma jur din nou sa nu mai vin niciodata aici.Desi stiu ca peste 3 luni prietena mea se "va pisici" pe langa mine pana cand o sa cedez si o sa ma intorc in "infern".
SANATATE SA VA DEA DUMNEZEU!Ca de restul sa nu aveti nici o grija,se ocupa statul roman.

4 comentarii:

  1. Sa rad de comicul situatiei? Sau sa plang de mila ta? Oricum, te felicit pentru perseverenta. Eu as fi renuntat la coada, chiar daca, as face orice pentru iubitul meu.
    Pentru viitor iti sugerez sa fii un pic mai atent la semnele de punctuatie ca sa putem si noi intelege ce vrei sa ne spui.
    In rest...iti doresc mult succes, peste 3 luni, la urmatoare invazie.
    Sa ai o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Funny!
    Adica, astea sunt la ordinea zilei, nici nu ma mai mir! Le setez la categoria "glume din nebuloasa RO".

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu stii ce faceam in situatii din astea, cand nu "aveam pile"? Aveam ceva hartii in buzunare , numai cat sa bag mana si sa le schimb locul intr-un alt buzunar si eram in cabinet si problea se rezolva f repede. Scapam si de niste "gologani", dar scapam si eu fara nervi intinsi la maximum.

    RăspundețiȘtergere
  4. se ocupa statul sa ne omoare cat mai repede

    RăspundețiȘtergere