duminică, 28 februarie 2010

Doamne,ce nesimtiti suntem!



Sunt in statia de autobuz.Nu e ora de varf.Langa mine o femeie in varsta,genul de "coana mare",undeva la 65 de "anisori" batuti pe muchie.Aer intepat,coc rasucit sever,deasupra capului.Pare imperturbabila.
Vine autobuzul.Brusc "mamaia" se insufleteste.Se aseaza ca in bloc-starturi.Autobuzul ne depaseste cu putin,timp in care femeia se napusteste catre prima usa care se deschide.Isi face loc cu coatele printre oamenii care se straduie sa coboare.
Uffffffff,a invins!A cucerit Everestul si se afla in capul scarilor privind ingrijorata prin tot autobuzul dupa un loc liber.Uite-l!L-a ochit si e in stare sa isi arunce geanta din usa ca sa il ocupe.Aproape ca se impiedica in graba de a ajunge la scaunul izbavitor.Dar ce ghinion!Pana ajunge ea,pe scaun se aseaza un tinerel cu castile in urechi.
Nesimtitul!Oare de ce nu sta acasa?Nu stie ca ,la ora asta,doar oamenii batrani au voie sa circule cu autobuzul?
Isi face loc cu greu pana la scaunul cu pricina.Se prinde zdravan de maner,profitand de aglomeratie ca sa se impinga cat mai tare in tinerelul cu pricina.Acesta se pare ca nu o baga in seama,bataind din cap in ritmul muzicii si privind pe geam.
"Monumentul" turbeaza.Incepe sa ofteze zgomotos,sa dea ochii peste cap.Ooooooo,Doamne ,cata nesimtire!Nu ii e rusine?De ce nu sare imediat de pe scaun sa ii ofere locul?
De pe scaunul din spate un batranel priveste dezaprobator.Apoi,brusc,nu se mai poate abtine:
"Tinere!Ridica-te si ofera locul doamnei!"
Tanarul?Nici o treaba.Femeia ii arunca mosului o privire de domnita scapata de catre print din ghearele unui balaur.
"Tinere nu auzi?"
Nimic nu pare sa ii traga atentia "nesimtitului".
"Eeeeeeee,ce generatie mai avem si noi in ziua de astazi.....Pe vremea noastra era altfel.Am muncit atata sa ii crestem si acum ne trateaza cu fundul."
Trec cateva statii.Brusc tanarul se ridica si se indreapta schiopatand spre usa.In urma lui femeia aproape se prabuseste extenuata pe scaun,oftand de parca ar tine in spate intreg Universul.
Isi reia brusc "morga" oficiala.Spatele drept,mainile stranse pe manerul gentii in care ar incapea bugetul Romaniei pe vreo 5 ani.Privirea imobila spre geam.
Apare controlorul si ii cere biletul sau abonamentul.Din partea ei nici o reactie.Doar nu o sa bage in seama tinerelul imbracat cu un hanorac spalacit,cu gluga pe cap si cu o geaca de piele jerpelita peste el.
"Doamna,va rog prezentati biletul sau abonamentul!"
In sfarsit catadicseste sa il bage in seama.Scotoceste cu un aer plictisit in "dulapul"ei si ii intinde cu un aer triumfator legitimatia de liber pe toate mijloacele de transport in comun.
Isi continua calatoria gandindu-se la nesimtirea tineretului din ziua de azi.

Dragii mei.Ceea ce s-a vrut o satira se intampla din ce in ce mai des in ziua de azi.Din pacate,diferenta dintre generatii e din ce in ce mai pregnanta.Nu uitati totusi ca,trecand peste reguli de politete elementara,cu totii am fost tineri.Si toti eram considerati,la varsta noastra,niste nesimtiti de catre cei mai in varsta.

2 comentarii:

  1. Da' chiar asa...Ce cauta necioplitul in autobuz la ora aia? :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Da chiar asa. Ce cauta? Si daca ma gandesc bine...ce cautai si tu in autobuz la ora aia? Nu aveti treaba? Nesimititilor !!! Sa nu lasati voi pensionarii sa se plimbe pe banii statului ! HOOOO !!! RUSINEEE!!!

    RăspundețiȘtergere