duminică, 28 martie 2010

Credinta


Cand viata in genunchi m-a pus
Si sufletul era ravasit
Am privit spre tine-n sus
“De ce Doamne m-ai parasit?”

Incetosat de ura si durere
Eu m-am intors cu spatele la tine
Si am intrebat cu mahnire
”Ce-ai avut Doamne cu mine ?”

Cand iarasi vise am avut
Am ridicat din nou privirea
Si cu speranta ti-am cerut
“Arata-mi Doamne fericirea!”

Mi-ai aratat ca esti milos
Si mi-ai facut un semn ceresc
Acum,ca sunt iar credincios
”Iarta-ma Doamne si-ti multumesc !”

vineri, 26 martie 2010

Clipa


"Priveste-ma in ochi!" imi spuse clipa.
Si am incremenit cu privirea atintita in ochii ei limpezi,spalati de lacrimile trecutului.
"Priveste in urma!" imi spuse clipa.
Si am privit in trecut.Si am vazut acolo copilaria fericita si fara griji.Am vazut acolo tineretea plina de nebunii.Am vazut rasarituri de soare superbe.Am vazut nopti cu luna argintie.Undeva,printre gene,intr-un colt am zarit iubirea.Incerca sa se ascunda sfioasa,sa ma faca sa uit de ea.Si i-am intins mana,sa fim din nou ca altadata.Dar m-a privit cu ochi straini si s-a dat inapoi din fata mea de parca eram blestemat.
Si apoi nu am mai vrut sa privesc in trecut.Deja ma simteam batran.
"Atunci priveste in viitor!"imi spuse clipa.
Si,chiar daca mi-a fost frica ,am ridicat capul si am privit in viitor.Dar acolo era ceata.Si,prin ceata,am zarit din nou iubirea.Si am zambit cu speranta.Dar iubirea se juca cu mine.Ma lasa sa ma apropii de ea,pana puteam aproape sa o ating.Si ii simteam rasuflarea fierbinte.Apoi se indeparta cu un zambet zeflemitor spunandu-mi ca nu sunt decat un mascarici.Si am oftat.Am oftat adanc,sa imprastii negurile ce planau asupra viitorului meu.Si-am alergat in toate partile sa o regasesc.Si am vazut ca sunt blestemat sa alerg dupa ea toata viata.
Pentru ca stiu.Stiu ca intr-o buna zi am sa o prind.Si atunci nu am sa-i mai dau drumul.Si mai stiu ca atunci ma va privi cu ochi mari si imi va spune:"Ce dor mi-a fost de tine!"

duminică, 21 martie 2010

Sa moara dusmanii mei!


Este ora 11 pe seara.Tocmai ma pregatesc sa ma intind in pat.Afara, caldura crunta, chiar si la ora asta.Si, daca nu mi-am permis aer conditionat, singura solutie ramane geamul deschis. Ma chinui sa adorm, incercand sa ignor latraturile "prietenilor nostri" patrupezi care au reusit sa cucereasca toate strazile.In sfarsit, se face liniste.Pleoapele se fac grele, o usoara adiere racoroasa umfla perdelele.
Auuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!Ce e asta?Tanguirile unui manelist sparg linistea atat de greu castigata.Ma ridic din pat si privesc pe geam.O decapotabila rosie a oprit in fata blocului.La volan,un tanar "de nationalitate conlocuitoare" priveste nerabdator spre blocul in care locuiesc.Il privesc de la geam fara sa ma vada.Desi e 11 noaptea are ochelarii de soare pusi pe nas.La gat,un lant atat de gros ,incat ai putea linistit sa priponesti un urs.In mod evident,desi are o tigara in coltul gurii, mesteca si guma cu "gratia" unei camile care isi rumega masa de acum o saptamana.De parca nu ar fi suficient de zgomotoasa muzica, "prietenul meu" apasa prelung pe claxon.
Dupa vreo cinci minute si inca o manea,din bloc iese o fetisoara in care recunosc pe o vecina de a mea de la etajul 1.Sare in masina fara sa mai deschida portiera si il saruta zgomotos pe "D.J.-ul de la miezul noptii".Ma bucur ca,in sfarsit, am scapat si am sa ma pot odihni.In timp ce masina se indeparteaza cu muzica data la maxim, ma intind din nou in pat si ma rog de Morfeu sa ma ajute cu ceva picaturi din licoarea care te ajuta sa dormi.
Dar vaiiiiiiiii!Nu trec nici zece minute si manelele se aud din nou.Ma decid sa inchid geamul cu toate ca in camera e o zapuseala ingrozitoare.Scot capul pe geam la timp sa ma observe individul de la volan.Masina merge incet,ca la parada.Intre timp,pe locurile din spate au mai "poposit" inca doi tineri si o fata.Mai sa fie!Parca ar fi frati: baietii aceleasi tricouri mulate stralucitoare,ochelari de soare si lanturi si bratari groase afisate ostentativ.Fetele,in schimb, fuste scurte si bustiere cat mai decoltate.Cu toate ca masina e decapotabila pare invaluita intr-un nor de la fumul tigarilor din care toti cinci trag cu putere.
Siderat de tabloul oferit si asurzit de decibelii ce se revarsa din boxe nici nu imi dau seama ca soferul a ridicat capul si m-a observat holbandu-ma la ei.Opreste masina cu o frana scurta si....Dumnezeule,ce-mi aud urechile!!!!
"Ce p.. mea de handicapat te boldesti la noi?N-ai somn manca-ti-as?"
Intreaga sleahta chelalaie in grup intrecandu-se in jigniri din ce in ce mai pitoresti.
Scaparea mea vine de unde ma asteptam mai putin.Din capatul celalalt de strada se apropie o alta decapotabila de culoare neagra.Din boxele ei urla cei de la "Parazitii".Doar patru "baietzasi de cartier" se lafaie pe banchetele de piele.Nici unul din ei nu cred ca are mai mult de 20 de ani.
Decapotabila neagra se apropie de masina "chelalaitorilor" si,pentru ca nu are loc sa treaca se apuca de claxonat incontinuu.Pentru moment creierii mei pleaca inainte spre spitalul de nebuni sa faca o rezervare.Zgomotul e infernal.Muzica data la maxim in fiecare masina,cele doua claxoane si,nu o sa va vina sa credeti,dar peste toate se suprapun si injuraturile si amenintarile celor doua tabere.Luminile se aprind pe la toate ferestrele,dar lumea priveste de dupa perdele fara a avea curajul de a spune ceva.
Poate ca ,totusi, cineva a anuntat Politia, caci o masina cu girofaruri se arata intr-un capat de strada.Brusc,pasagerii celor doua masini devin frati.Ambele masini,una cu fata,alta cu spatele, dispar rapid in directia opusa.Din urma lor masina de Politie trece agale de parca ar fi intr-o simpla patrulare de rutina.
Imi asum riscul si ma hotarasc sa nu mai inchid geamul.Ma intind din nou in pat si imi reiau rugaciunile catre zeul somnului.


Dragilor,asta tinde sa devina un fenomen general in Romania.Ne pierdem cultura sau o ignoram,in favoarea muzicii de "coloratura" promovata de tineri care nici macar nu vor sa stie ce e aia munca cinstita,atata timp cat "mamica" si "taticul" ii ofera totul de-a gata.Acesti tineri sunt gata sa "striveasca" cu dispretul lor pe orice "sarantoc" ce nu isi permite o masina luxoasa dotata cu un sistem performant de boxe.Si la ce bun sa ai un asa sistem daca nu il dai la maxim ca sa poti impresiona "copile" cu mintea plina de hormoni zburdalnici.

vineri, 19 martie 2010

Zbor


Azi noapte am visat ca zbor
Spre-un univers necunoscut
Am obosit si m-am oprit pe-un nor
Si-am luat-o de la inceput.

Am plutit catre o lume utopica
In care toata lumea se iubea
In lumea in care nu exista frica
In lumea in care toata lumea zambea.

Acolo am invatat si eu sa iubesc
Acolo am invatat sa daruiesc
Acolo am invatat sa zambesc
Acolo am invatat sa traiesc.

Dar,vai a fost doar un vis
Doar o dorinta neimplinita
Si, cand ochii i-am deschis
M-am trezit intr-o lume urata.

joi, 18 martie 2010

Tara de milogi



Tablou "idilic" rural. O mana de sateni isi astampara setea de cultura (viticola) la birtul din sat. Dialogul este animat doar de discutiile despre ajutoarele pe care trebuie sa le trimita "nemtalaii". Oamenii,constiinciosi,isi fac "planuri de lupta". Dau, cu gesturi smucite, paharele peste cap si zambesc multumiti. "Fraierii de straini" le scot apa si malul de prin case si ei se odihnesc dupa "emotia" pricinuita de inundatiile care i-au cotropit. Patronul carciumii e si el multumit. Dupa foarte mut timp satenii beau pe bani,pe bani adevarati. Unii dintre ei au inchiriat atelajele strainilor, pentru ca acestia sa care mizeria adusa de ape din casele lor.

Brusc lumea se insufleteste odata cu aparitia unui camion imens cu o prelata colorata. Ca la un semn, toti isi termina bautura si o rup la fuga in urma camionului care se indreapta catre curtea scolii. In urma, carciumarul clipeste nedumerit din ochi, apoi realizeaza ce se intampla si inchide usa alergand si el spre multimea ce se ingramadeste in fata scolii. Isi face loc cu greu,impingand cu coatele in toate directiile, pana ajunge la usile deschise ale camionului. Nici nu baga de seama cele cateva pungi care zboara prin aer si ii aterizeaza in cap. Injura cu naduf si incepe sa adune cu sarg ceea ce pica in jurul lui, alungand cu suturi in fund pe cei mai indrazneti care incearca sa se apropie de "cuceririle" lui.

In camion au urcat deja cativa sateni care i-au dat deoparte pe cei care adusesera ajutoarele si, acum, arunca pungi cum le vin la mana. Doi dintre ei incearca sa aleaga ce li se pare mai pretios. Jos lumea se calca in picioare incercand sa adune cat mai multe pungi. Se imbrancesc, se injura, isi smulg pachetele din mana.
Strainii, veniti cu ajutoare, privesc dintr-o parte, uimiti, la gloata ce se comporta ca in epoca de piatra.O mana de copii incearca sa le "inmoaie buzunarele" doar, doar se vor alege cu cativa euro.

Intr-o jumatate de ora camionul s-a golit si lumea se imprastie mai mult sau mai putin multumita. Barbatii se reunesc la crasma unde incep sa desfaca cu nerabdare pachetele pe care le-au "rechizitionat". Injuraturile curg garla. Multi dintre barbati s-au pomenit cu articole de lenjerie de dama,carti de colorat,prosoape si jucarii din plus.Nimic de mancare,nimic bun de vandut in schimbul bauturii.




Schimbam locatia.
In fata unui supermarket, ce abia urmeaza sa se deschida, o multime de oameni se striveste de usile inchise, atrasa de ofertele trambitate prin media. In momentul in care usile se deschid multimea navaleste in magazin. Cativa,care au avut ghinionul sa se impiedice, sunt realmente calcati in picioare.Lumea se imprastie rapid printre rafturi incercand sa puna stapanire pe cat mai multe produse. Cativa se suie sus pe rafturi si arunca de acolo produsele la care nu se poate ajunge usor. Angajatii magazinului au renuntat de mult sa mai faca ordine si se aliniaza la iesire ca sa nu scape nimeni fara sa plateasca. Intr-un colt, o intreaga familie, incearca sa faca un veritabil zid de aparare in fata unui maldar de galeti cu var smulse din mainile altora. Incep sa se auda injuraturi, mai intai maraite printre dinti, apoi din ce in ce mai clare. Apar si primele ghionturi.
Si lumea de afara incearca sa intre in continuare. Un zgomot puternic vesteste ca geamurile exterioare au cedat presiunilor si se pregatesc sa mearga la reciclare sub forma de cioburi.
Fericitii care au reusit sa prinda "ofertele" se indreapta acum spre case zambind triumfatori.


Alta imagine.
In plina campanie electorala zeci de romani se imbulzesc sa prinda tichetele care le dau dreptul de a manca patru mici si de a bea o bere. Majoritatea dintre ei au buzunarele pline, dar ideea de "pleasca" nu le da pace. Aceeasi trista imagine a multimii nervoase de oameni care se imbrancesc si se injura!

Unde sunt vremurile cand romanii erau cunoscuti ca oameni mandri, cu o verticalitate greu de invins? Am ajuns o tara de milogi, gata sa ne dam oricand in spectacol pentru cativa chiloti purtati sau pentru niste produse care se strica imediat ce ajungem acasa. Stiu! O sa imi spuneti ca, scene precum cea cu supermarketul, se intampla si "afara".Dar parca lacomia sau prostia noastra e greu de intrecut. Privind asemenea imagini, imi vine in minte un singur lucru:IMI ESTE RUSINE CA SUNT ROMAN!

miercuri, 17 martie 2010

Masura

Dragostea mea se masoara
In nopti nedormite,
In amintiri irosite,
In vorbe nerostite.
Dragostea mea se masoara
In vise neimplinite.
Sufletul meu tanjeste
Dupa noptile fierbinti,
In care tu si eu
Eram primul om si prima femeie.
Buzele mele mai simt
Gustul sarutarilor tale,
Pielea mea mai pastreaza
Mangaierile trupului tau.
Intreaga mea fiinta e un strigat:
Vreau sa iubesc!
Si vreau sa fiu iubit!

duminică, 14 martie 2010

Ai plecat



Ai plecat fara sa privesti inapoi
Si privirea mea ti-a urmat pasii
Si-am incercat sa inteleg
De ce simt atata durere.
Am crezut ca simti pentru mine
Altceva decat mila si indiferenta
Am sperat intr-o viata impreuna
Am indraznit sa visez la fericire.
Stiu,n-am fost ce ti-ai dorit
Dar pentru tine as fi schimbat lumea
Si m-as fi schimbat si eu.
Nu ti-am cerut decat rabdare
Nu ti-am promis decat iubire
Dar sufletul tau nu a vrut sa creada.
Acum stau si ma intreb
Cu ce am gresit in fata vietii
De ce ma pedepseste astfel
De ce sunt vesnic condamnat
La o crunta singuratate.
Nu am vrut decat sa-ti vad zambetul
Am dorit doar sa te strang in brate
Sa te apar de toate durerile
Sa iti alung norii de peste ganduri.
Si ochii mei revad incontinuu
Cum ai plecat fara sa privesti inapoi
Si privirea mea ti-a urmat pasii
Si incerc sa inteleg
De ce simt atata durere.

miercuri, 10 martie 2010

Lupta


Sufletul meu mai plange
Dupa o iubire pierduta
O lacrima mai curge
Dupa dragostea trecuta.

Inima mea e sfasiata
Intre trecut si viitor
Ma chinui sa o impart
Intre ura si amor.

Viata mea e ravasita
De dorinte neimplinite
Viata mea e impartita
De trairi diferite.

Privesc in urma si plang
Privesc in fata si mi-e teama
Vreau in brate sa te strang
Inima mea inca te cheama.

Desi inca te mai astept
Desi mai simt prezenta ta
Desi vreau sa te strang la piept
Nu te mai vreau in viata mea.

Am suferit destul si-am plans
Si-am tot sperat la impacare
Am tot crezut ca-i doar un vis
Un vis urat de-abandonare.

Si-acum te strig cu un glas mut
Nu vreau sa imi vezi suferinta
Insa,s-o iau de la-nceput
Ar fi prea mare umilinta.

Acum,in ultimul moment,
Cand si speranta a murit
Ma-ntreb:”A fost un accident?”
Sau oare totusi m-ai iubit ?

luni, 8 martie 2010

De ziua ta


De ziua ta iti doresc lacrimi
De fericire
As vrea sa-ti daruiesc iubire.
De ziua ta iti doresc
Sa traiesti din plin
Ce e mai frumos din viata
Alaturi de cineva
Care sa te iubeasca.
De ziua ta
Imi doresc ca o mana nevazuta
Sa stearga durerea
Din inima ta.
De ziua ta
Iti daruiesc soare
Iti daruiesc cantec
Iti daruiesc recunostinta.
Si de ziua ta
As vrea sa ma pot darui
Sa smulgi din mine
Amintiri frumoase
Vise magnifice
Si,daca a mai ramas,
Sa smulgi fericire.

vineri, 5 martie 2010

Viata


Viata mi-a spus sa ingenunchez
Si-am ingenuncheat
Si capul l-am plecat
Si-o lacrima de umilinta
Mi s-a ivit in coltul ochiului.

Viata mi-a spus sa ma tarasc
Si m-am tarat
Desi totul in mine tipa a revolta
Si nu puteam sa ma ridic
Pentru ca durerea ma apasa.

Viata mi-a spus ca ma uraste
Si m-a cuprins tristetea
Si ranile din suflet m-au durut
Si am urlat de disperare
Si am obosit sa traiesc.

Apoi,din neant,
Viata mi-a intins o mana
Si m-am ridicat cu speranta
Si am zambit timid
Si mi-am dorit cu tarie
Sa nu mai ingenunchez niciodata.

joi, 4 martie 2010

De ce-ai plecat?

Natura plange-n urma ta
Cu lacrimi reci de ploaie grea
Si ma intreb neincetat
De ce-ai plecat ?De ce-ai plecat?

In suflet tot mai sper ca vii
In palme inima sa-mi tii
Cred ca iubirea n-a secat
De ce-ai plecat?De ce-ai plecat?

Inca privesc in urma ta
Inca mai simt suflarea ta
Si inca sunt ingenunchiat
De ce-ai plecat ?De ce-ai plecat ?

Mi-e dor de tot ce-a fost frumos
Mi-e dor de chipu-ti luminos
Ce aspru tu m-ai judecat
De ce-ai plecat ?De ce-ai plecat ?

marți, 2 martie 2010

Cine sunt eu?

Cine sunt eu ?
Urmas nedemn
Al celor ce-au cantat in versuri
Frumusetea iubirii
Sau al celor
Care-n nopti senine
Cautau cu infrigurare
Secretul ei.
O!Voi titani ai poeziei
Iertati-l pe acela care
Isi pierde timpul mazgalind hartia
Visand sa ajunga acolo
Unde-ati ajuns si voi.
E doar un biet muritor
Ce-n cautarea dragostei
Ucide cateodata poezia
Si toata frumusetea lumii
Jertfind-o unui suflet
Salbatic si fara de mila.

Exercitiu de imaginatie


Astazi ne jucam cu imaginatia.Pentru ca toti tindem sa facem comparatii intre persoanele pe care le cunoastem si alaturi de care ne petrecem zilele am sa va propun un test.Deci,luati un pix,hartie si un calculator.Inchideti ochii.Si ganditi-va la persoana iubita.
Pe o scara de la 1 la 10 dati-i note pe urmatoarele criterii:
1.frumusetea fizica
2.inteligenta
3.frumusetea sufletului
4.sinceritate
5.sexul
6.imaginatia(fantezia)
7.spiritul de cuplu
8.administrarea finantelor
9.ordinea in gospodarie
10.gradul de maturitate
11.comunicarea
12.comoditatea
13.atentia asupra sanatatii
Criteriile sunt alese absolut intamplator si intr-o ordine absolut aleatorie.Fiti exigenti,nu trisati.Rugati-va apoi partenerul sa va noteze si el.Adunati toate notele acordate si apoi faceti o medie.
Sincer,eu am facut un astfel de exercitiu.La sfarsit nu stiam daca sa rad sau sa plang.
Asadar:
*Daca obtineti media sub 5 e de jale.Sunteti corigent si va trebui sa va reevaluati optica asupra partenerului.
*Daca obtineti intre 5 si 8 ,atunci mai sunt sperante.Deci,la munca nu la intins mana.
*Daca obtineti peste 8,cautati o funie prin casa si legati partenerul bine sa nu cumva sa il scapati.
Acest exercitiu nu e preluat de nicaieri, e doar un joc nevinovat dar care ne poate pune pe ganduri.
Va doresc la toti sa fiti "premianti".

luni, 1 martie 2010

Amintiri

Perna ta
Mai pastreaza
Urma lacrimilor mele.
Pamantul inca mai arata
Urmele pasilor tai.
In aer se simte inca
Aroma buzelor tale.
Palmele mele tanjesc
Dupa formele trupului tau.
Ochii mei isi doresc
Sa te mai vada odata.
Bratele mele mai vor
Sa te cuprinda odata.
Inima mea mai spera
Sa te inchida in ea.
Totul imi aminteste de tine
Dar tu nu mai esti.