joi, 25 martie 2010

Masti


De dupa un colt de cortina apare mai intai nasul rosu ca o patlagica. Apoi un picior incaltat in pantofii aceia imensi si scalciati. Apoi capul, inevitabil cu peruca de culoarea morcovului.
Si apoi, iata-l! Paseste timid in arena. Clovnul, mascariciul, pacaliciul. Trebuie sa se impiedice, sa fredoneze un cantecel aiurea. Stie ca nu poate face triplu salt mortal. Nu asta e menirea lui. Menirea lui e sa aduca zambetul.
Atunci cand calca intr-o galeata plina cu apa, publicul izbucneste in ras, copiii aplauda cu entuziasm. Clovnul le priveste fetele si devine alt om.
Respira aerul acela incarcat de zambete. Este fericit! Pentru asta traieste. Acum se simte in centrul atentiei, simte ca este iubit. Nu ii pasa ca este luat in ras de colegii lui. Viata lui este rasul. Familia lui sunt cei care zambesc si aplauda. II simte aproape de sufletul lui. Stie ca, atata timp cat ii face sa rada, vor uita de toate problemele pe care le au, stie ca lumea li se va parea mult mai frumoasa. Stie ca nimeni nu va avea curajul sa il judece. Si ce daca rad de el? Si ce daca il considera prost? Esentialul este ca oamenii zambesc si ca el este "vinovat" pentru asta.
Isi termina numarul si iese in aplauzele furtunoase ale copiilor. Se intoarce in rulota sa. Pe rand isi scoate nasul, apoi peruca. Isi sterge zambetul acela fals de pe fata. Si odata cu acestea devine din nou un alt om. Zambetul este inlocuit de o grimasa trista. In ochii sai obositi luceste o lacrima de tristete. Aici e singur. Nu mai vede nici un zambet in jurul sau, nu mai aude aplauze.Aici simte ca nu mai are pentru cine trai.
Pana la urmatorul spectacol va fi doar un anonim, ca toti oamenii din lumea aceasta, care nu sunt bagati in seama de nimeni.Atunci isi va regasi zambetul adevarat sub cel fals, atunci va fi din nou fericit.

2 comentarii:

  1. Cand eram copil, ma amuzau giumbuslucurile lui, dar, dupa o varsta, iti dai seama ca in spatele mastii se ascunde o persoana ca oricare alta,o persoana cu problemele si bucuriile ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos articolul!Putini si deosebiti sunt oamenii care fac viata altora vesela si frumoasa. Dar, sunt unii clowni care traiesc si in lumea reala la fel ca in arena, cu zambestul acela insirat pe fata. Si, mergand pe strada, fara costumul de scena si nasul rosu lumea nu-i va intelege si se va uita la el ca la niste nebuni.

    RăspundețiȘtergere